Gıda Etiketleri

  • 06/13/2017

Sağlıklı beslenmek ve doğru seçimler yapmak için aldığınız ürünlerin üzerinde yer alan gıda ambalaj etiketlerine mutlaka göz atın!

Bir ürünün muhteviyatını, dayanıklılığını, miktarını, üretim ve tüketim tarihini açıklayan gıda etiketlerini incelemek, sağlıklı beslenme seçimleri yapmanın iyi bir yoludur.

Beslenme bilgi etiketlerinde bir ürünün içerisinde yer alan enerji değerleri ve protein, yağ, karbonhidrat, şeker, sodyum, lif, doymuş ve doymamış yağ oranları, protein, mineraller, vitaminler gibi birçok besin öğesi alır. Bu bilgilerin ürünün üzerinde yer alması, gıda standartları açısından bir zorunluluktur. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde, etiketlerde yer alması geren bilgiler belirtilerek, kanuni bir zorunluluk olarak düzenlenmiştir.

Ürün seçimlerinizi ve karşılaştırmalarınızı bu bilgilere göre yapabilir, ürünleri tüketirken tükettiğiniz besin miktarlarını bu bilgiler ışığında kontrol altına alabilirsiniz.

Enerji

Enerji, beslenme bilgi etiketlerinde listelenen bir değerdir. Sembolü (kj) ve (kjoul) ile gösterilir. İçindekiler tablosu incelenirken porsiyonun büyüklüğü göz önünde bulundurularak enerji değerlerine bakılmalıdır.

Yağ

Yağlar, diyetinizin önemli bir parçası olmakla birlikte, çok fazla sağlıksız doymuş ve trans yağ kalp hastalığı riskini artırabilir.

Beslenme bilgi panelinde yer alan 'doymuş yağ' oranlarına dikkat edilmelidir. Trans yağ bilgisi ise genellikle beslenme bilgi panelinde listelenmez. Trans yağ oranı yüksek olan sosis, kek, bisküvi ve hamur işleri gibi gıdalardan kaçınarak trans yağ alımını sınırlandırabilirsiniz

Karbonhidratlar

İlave şeker içeren yiyecekler gibi tüm meyve ve sebzeler, ekmek ve tahıl ürünleri, farklı düzeylerde/türlerde karbonhidrat içerir.

Beslenme Bilgi paneli üzerinde ‘toplam şeker’ değer, doğal gıda şekeri (meyve ve süt ürünleri gibi) ve şekerlerden meydana gelir. Doğal olarak ortaya çıkan şeker, bütün meyve, sebze veya süt ürünlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. İlave şeker, üretim ve hazırlık aşamasında gıdalara eklenen şeker anlamına gelir.

Eklenen şekerler için birçok isim kullanılır. Sakkaroz, glikoz, fruktoz, maltoz, dekstroz, ham şeker, şeker kamışı gibi…

Benzer gıdaları karşılaştırırken, etiketlerdeki içerikler listesini okuyarak ilave şeker düzeyi en düşük olanları seçmek, sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

Sodyum (tuz)

Beslenme bilgi panellerinde listelenen bir diğer bilgi, sodyum yani tuzdur. Gıda etiketlerinde bilgisi verilen tuz, şeker ile birlikte tüketilirken en çok dikkat edilmesi gerekenler listesinde ilk sıralarda yer alır. Tükettiğimiz tuzun birçoğu, satın aldığımız işlenmiş gıdalardan gelir. Tuzun sağlık açısından olumsuz etkileri düşünüldüğünde düşük tuz oranlarına sahip olan gıdaları tercih etmeniz doğru bir davranış olacaktır.

Daha fazla bilgi almak ister misiniz? E-bülten’imize kaydolun