Gıda Güvenliği

  • 01/10/2017

Gıda güvenliği sadece yemek yeme ile ilgili bir durum değildir. Bu nedenle gıda alışverişi yaparken, evde yemek yerken ya da parti, barbekü veya piknik gibi aktiviteler esnasında gıda zehirlenmelerini önlemek için bu yazımız size yardımcı olabilir.

Evde gıda güvenliği

Gıda zehirlenmesi, sadece lokantalarda veya topluca yemek yenilen yerlerde karşınıza çıkmayabilir. Gıda zehirlenmeleri bazen evinizin içerisinden kaynaklanan nedenlerle de karşınıza çıkabilir. Temizlik, yemek pişirme, soğutma ve bulaşma konularında dikkatli davranarak muhtemel gıda zehirlenmelerinin önüne geçebilirsiniz.

Temizlik

Temizlik eksikliği, gıda zehirlenmelerinin en temel nedenlerinden bir tanesi. Özellikle el temizliğine dikkat etmek önemli. Bilindiği gibi eller, mikrop taşıyıcısı organlarımızın başında geliyor. Gözle görülmeyen binlerce mikrop, el temizliğine dikkat edilmemesi durumunda yiyeceklere yayılarak gıda güvenliğini tehdit ediyor. Eller üzerinde taşınan mikroplar, bilhassa çiğ ete kolaylıkla bulaşma özelliğine sahip. Bu nedenle eller sık sık bol suyla yıkanmalı.

Mutfak tezgahını, kesme tahtasını ve mutfak eşyalarınızı temiz tutmak, gıda zehirlenmeleri önleyici tedbirler arasında yer alır. Çiğ et, tavuk ya da yumurta gibi gıdalar, temiz olmayan mutfak araç ve gereçlerine bulaştığı durumlarda bol suyla iyice yıkanmalıdır.

Yemek örtüsü ve mutfak önlüğü gibi tekstil mutfak malzemeleri de sık sık temizlenip değiştirilmelidir. Evet, temiz görünebilirler ancak mikrop üremeleri için mükemmel bir potansiyel taşıdıklarını unutmayın!

Pişirme

Gıdaların pişirilmesinde kullanılan yöntemler de gıda zehirlenmelerini önlemek açısından dikkat gerektiren bir husus. Gıdaların iyi pişirilmesi mikroplara karşı kırıcı bir etki yaratır. Öncelikle gıdalarınızı pişirirken etiket yönergelerini izleyin. Dikkat edilecek bir başka durum ise; yemeğinizi pişirdiğiniz tencere veya başka bir kabın kapağının tamamen kapalı olmaması, mutlaka buhar çıkışı olması. Gıdaları ne az ne de çok pişirmenin de gıda güvenliği açısından olumsuz sonuçlara yol açacağını unutmayın! Biftek, tavuk ve kuzu eti gibi ürünler kararında pişirilip servis edilmelidir.

Hamburger, köfte, sosis gibi gıdalarda göze çarpan pembemsi sular, mikropların varlığı hakkında size ipucu verebilir. Hamburger etlerinin muhafazası ve pişirilmesi dikkat isteyen bir konudur. +4 derecede buzdolabında saklanmalı, 75 derecede pişirilmeli ve pişirildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmelidir.

Saklama

Mikropları yok etmenin en kesin yollarından bir tanesi gıdaların soğutulmasıdır. Buzdolabı ise mikroplarla savaşta en etkili silahtır. Bu nedenle yiyecekler buzdolabında uygun şartlar altında muhafaza edilmelidir. İşte size birkaç faydalı ipucu:

  • Buzdolabınızın kapısı mutlaka kapalı olmalı.
  • 0 ve 5 derece arasında bir sıcaklıkta tutulmalı.
  • Gıdaları tüketilmediği zaman mutlaka buzdolabında bekletilmeli. Ancak, bazı mikroplar buzdolabında dahi gıdalar üzerinde zamanla oluşma gücüne sahip olabilirler. Bu durumun önüne geçmek için buzdolabında muhafaza ettiğiniz gıdaları en fazla 2 gün içerisinde tüketme yoluna gidin.
  • Gıdalarınızı parti, piknik gibi aktivitelere taşırken açıkta olmamalarına dikkat edin. Termos çantalar taşıma için uygun olur. Ayrıca, taşınan gıdalar 3-4 saat içerisinde tüketilmelidir. Aksi halde bu sizin değil mikropların partisi haline gelebilir!

Bulaşma

Mikroplarla savaşın son maddesi, gıdaları muhafaza ederken bulaşmaların önlenmesini sağlamak. Çiğ et ve yıkanmamış sebze ve meyveler, depolama esnasında diğer gıdalardan ayrı tutulmalı. Gıdaları kapalı kutularda istiflemek, gıda zehirlenmelerine karşı iyi bir tedbir olabilir. Bu sayede sularının birbirlerine karışmasını önlemiş olursunuz. Bıçakların temizlenmesi de gıdaların birbirine bulaşmaması açısından dikkate alınması gereken bir konu. Doğrama tahtasını kullanırken de aynı özenle hareket etmelisiniz.

Daha fazla bilgi almak ister misiniz? E-bülten’imize kaydolun